imagehr flag it flag de flag gb flag
imagehr flag it flag de flag gb flag
imagehr flag it flag de flag gb flag
imagehr flag it flag de flag gb flag
imagehr flag it flag de flag gb flag
imagehr flag it flag de flag gb flag

4. ožujka 2011. Posted by Dean

Uvod u svijet dekoracije

Dekoracije se mogu izrađivati od širokog spektra voća i povrća kao npr. mrkve, tikvice, rotkvice, lubenice, papaje, dinje, manga ……. Svaka namirnica je specifična za izradu dekoracija i treba joj pristupati individualno jer ne možemo sve rezbariti na isti način.

Povrće se dijeli na:
-lisnato: (špinat, kupus, blitva …)
-korjenasto: (krumpir, mrkva, repa …)
-lukovičasto: (luk)
-cvjetno: (brokula, artičoka…)
-plodno povrće: (rajčica, tikvica …)
-mahunarke: (grah, grašak…)
-začinsko bilje: (ružmarin, lovor, peršin…)

Voće se dijeli na:
-Jabučasto voće: (dunja, jabuka, kruška, oskoruša…)
-Koštunjavo voće: (breskva, nektarina, šljiva, višnja…)
-Bobičasto: (grožđe, jagoda, kupina, malina…)
-Jezgrasto:(badem, kikiriki, lješnjak …)
-Agrumi: (limeta, limun, mandarina, naranča…)
-Tropsko voće: (ananas, banana, datulja, kaki, avokado, kivi, mango, papaja…)
-Samoniklo: (brusnica, kupina, malina …)

Neka povrća i voća nije moguće rezbariti ali nam mogu izvrsno poslužiti za dekoriranje tanjura ili stola, možemo ih staviti u vaze ili zdjele a možemo ih iskoristiti i kao podlogu tj. s njima ukrasiti okolo izrezbarene dekoracije. Začinsko bilje se izvrsno uklapa u dekoraciju.
Sad kad smo podijelili voće i povrće možemo pristupiti rezbarenju i izradi dekoracije.
Potrebno je obratiti pozornost i na sezonu voća i povrća. Voće i povrće koje nije «u sezoni» nije pogodno za izradu dekoracija jer ako u siječnju želite izraditi dekoraciju od lubenice ona neće biti cjelovita i velika je vjerojatnost da ćete se namučiti i razočarati neuspjehom. Svako voće i povrće je najbolje u svojoj punoj sezoni i tada se daju izraditi najljepše dekoracije.
Prilikom izrade dekoracija treba obratiti pozornost na držanje noža ili rezača. Ozlijede (porezotine) su veoma bolne jer su noževi i rezači jako oštri i tanki pa stvaraju duboke rane. Najčešće stradavaju jagodice prstiju i dlanovi. Do ozljeda dolazi najčešće zbog neznanja, nepažnje i umora. Nož i rezač treba držati čvrsto i pravilno sa jednim prstom položenim na materijal od kojeg izrađujemo dekoraciju.
Svijetlo u prostoriji mora biti jako ali bez direktnog svijetla koje osvjetljava materijal da ne bi došlo do zamora očiju. Ukoliko se počne osjećati umor, peckanje očiju ili bol u prstima najbolje i najsigurnije je ustati sa stola i odmoriti nekoliko minuta a zatim nastaviti.
Čuvanje dekoracija je veoma jednostavno i ne zahtijeva puno posla. Sitne dekoracije od čvrstog materijala (rotkvica, mrkva, repa, tikvica… ) se čuvaju u zdjeli sa hladnom vodom (bez leda). Time će, osim što će ostati svježe dobiti će još vode u sebe. Velike dekoracije (lubenica, dinja …) treba pokriti mokrim papirom ili salvetom i omotati plastičnom folijom da ne bi izgubile vlagu i osušile se. Kad se dekoracije izlože, ako postoji mogućnost, bilo bi dobro špricati ih vodom kako bi ostale vlažne i duže trajale.

Gallery

image preview image preview image preview image preview

VIdeo

Video currently not available. Please try again later!
Thank you for your understanding.